Sorkan kylä
 
Vuonomaisen Sorkan lahden pohjukkaan syntyi asutusta jo kauan sitten. Tarina kertoo, että ensimmäinen uudisasukas näki pitkän lahden ja sen perällä oivan talonpaikan itselleen ja elukoilleen. Hän huudahti: ”On däsä sorka sia”! Näin kylän sanotaan saaneen alkunsa ja nimensä.

Asutus lisääntyi ja taloja rakennettiin vieri viereen. Kerrotaan niiden olleen niin lähellä toinen toisiaan, että emännät ojensivat kahvikupin ikkunasta ikkunaan.

Mutta kerran kaikki muuttui. Toukokuussa 1846 raju tulipalo poltti kylästä seitsemän taloa. Talot rakennettiin uudestaan, mutta ei nyt enää kädenojentaman päähän. Muistona tuhoisasta palosta on kiveen hakattu kirjoitus.

Sorkan kylä on näkymiltään erikoinen. Tunnusomaista sille ovat jyrkät diapaasikalliot. Diapaasi on rauta- ja kalkkipitoista ja siitä syntyvä maa-aines hyvä kasvualusta monelle erikoiselle kasville. Sorkan diapaasikallioiden ympäristön kasvillisuus onkin selvästi muita alueita rehevämpää ja lajirikkaampaa. Sorkassa viihtyvät esim. kuusama ja pähkinäpensas.

Luontoharrastajalle Sorkka on hieno tutustumiskohde. Raumalta sinne on matkaa n. 7 km.

Satelliittikuva ja kartta Sorkasta
 

Talo Sorkassa
Sorkan palon muistokirjoitus
Diapaasikallioita
Näkymä Sorkassa
Näkymä Sorkassa
 
 
 
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys