Rauman muistopatsaat
patsasaani1.mp3
Tasala Vilkun patsas, ääni: Väinö Leppänen lukee Nortamoa
 
Vuosi: 2006
Lähde: Kuva: Jouko Nummela, luenta: Väinö Leppänen
Lisätiedot: Koska Rauma on merikaupunki ja vanhastaan myös merkittävä merenkulkukaupunki tehtiin jo 1930-luvulla ehdotus, että Rauman oli saatava merimiespatsas. Olivathan maankuulut sankaritkin Hj. Nortamon jaarituksissa merimiehiä. Asia muhi esim. Nortamo Seoran ja Rauman Killan piirissä ja kun sitten Nortamon 100-vuotisjuhlat lähestyivät ryhdyttiin toden teolla toimiin.

Ryhdyttiin keräämään rahaa ja kun sitten vielä kaupunki lupasi ison potin rautatien myyntituloista, päästiin sopimuksentekoon kuvanveistäjä Kauko Räikkeen kanssa.

Kun Tasala Vilkkua ja Hakkri Iiroa esittävä patsas oli valmis, tuli kina sen sijoituspaikasta. Jotkut kannattivat kauppatoria, toiset Helsingintoria tai Nortamon aukiota. Ehdotettiin myös, että Kanali Helm nostettaisiin sijoiltaan ja patsas laitettaisiin sen paikalle. Kaupunginhallitus löi nuijan pöytään ja päätti, että patsas sijoitetaan Keskustorille nykyiseen paikkaansa. Ja siinä sankarit nyt ovat seisseet paljastamispäivästään 12.6.1960 alkaen.

He katselevat kohti Raumanlinnaa ja sen ravintolaa. Moni sanoikin, että oikeaan suuntaan pojat on laitettu. Kovasti mielelläänhän he maissa astelivat trahtööriin ja rommtotien pariin.

Klikkaa kuvaa. Väinö Leppänen lukee katkelman Hj.Nortamon Rojohoppe viimeisestä reisusta. Äänitiedosto

Kortit:  Rauman muistopatsaat
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys