Rauman muistopatsaat
ailasalo1.wmv
Vesitorninmäellä sijaitseva Rauman karjalaisten muistomerkki . Klikkaa kuvaa. Kuvia pystytyksestä ja Aila Salon puhe.
 
Vuosi: 2006
Lähde: Kuva: Jouko Nummela
Lisätiedot: Sodan jälkeen Raumalle ja Rauman ympäristöön tuli karjalaisväkeä. Heitä saapui esim. Räisälästä ja Viipurista mutta suurin joukko Koiviston pitäjästä. Raumalle perustettiin 1945 Hollmingin sotakorvaustelakka ja Koivistolta saatiin puulaivojen rakentamisen osaavaa väkeä. Vuonna 1950 Raumalla oli n. 15 000 asukasta ja niistä siirtoväkeä n. 2000. Tämän kovia kokeneen väestönosan kunniaksi pystytti ja kustansi Rauman Karjalaiset ry kesällä 1976 vesitorninmäelle siirtoväen taistelua symbolisoivan patsaan Vaikeuksien kautta voittoon.
Työn suunnitteli koivistolainen, Hollming Oy:n perustajan ja toimitusjohtajan Filip Hollmingin tytär, taiteilija Aila Salo. Puuhamiehinä oli lisäksi talousneuvos Pauli Talvio ja insinööri Eino Aalto. Patsas kuvaa vaikeuksien renkaiden - viisi sotavuotta- läpi lentävää lintuparvea kohti sinitaivasta.

Näin kertoo muistomerkistä taiteilija Aila Salo itse:
PER ASPERA AD ASTRA - VAIKEUKSIEN KAUTTA VOITTOON
Vuonna 1939 joutui Karjalan heimo jättämään kotinsa äkkiä ja valmistautumatta. Kuin koditon lintuparvi he joutuivat jyrkkään syöksyyn kohti tuntematonta päämäärää. Heidän täytyi ahtautua vaikeuksien tunneliin, minkä muodostivat yhteisen ahdistuksen renkaat - kuusi vaikeata sotavuotta. Sinne joku sortui siipirikkona ja voimattomana. Vähitellen ponnisteltiin ylöspäin, yhteisvoimin ja toisiinsa tukeutuen. On lentänyt parvi muuttolintuja idästä kohti länttä, löytänyt tiensä ahdistuksen tunnelista vapautuneena ja suunnannut sen kohti sinivalkoista taivasta - kohti ikuisuutta ..

KLIKKAA KUVAA. Valokuvia pystytyksestä ja luovutuksesta. AILA SALO kertoo.

Kortit:  Rauman muistopatsaat
 
takaisin
 
 Kerro tästä ystävälle!
 
JN-Kulttuurivideot | Rautatienkatu 23, 26100 Rauma | Yhteys